Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Vorige object       Volgende object

 
   
 

Database nr. : 00274
 
Titel : DE GESTRANDE SCHEPEN TE EGMOND
Datering : 8 December 1935
Beschrijving : Bemanning van de ,,Kerkplein'' heeft het gezellig.
Zaterdag heeft het bergingsvaartuig de ,,Meermin''nieuwe ankers voor de ,,jos maria "gebracht. Heden zou men kunnen beginnen. Daar zullen zij wel een paar weken mee gemoeid en eerst dan zal het schip vlot gesleept kunnen worden. Dat zal wel heel wat vlotter gaan dan met ,,Kerkplein" waar men de laatste weken niets aan hebben kunnen doen.
De ,,Kerkplein" is Zondag door den storm een stuk verzet. Men verspeelde daarbij een van de vier zuigerpompen, en inmiddels door een duiker weder opgedoken is Toen moest alles weder op zijn plaats gezet worden en nu bij gunstig weer verder gaan met zuigen.De Bedoeling is, het schip aan de ankers te winchen d.m.v. naar zee te trekken en eerst als het vlot ligt kan sleepboot- assistentie baten. Zolang het schip zodanig vastzit, zouden de sleepboten er eenvoudig naar toe getrokken worden.
Ook als de ,,Kerkplein '' vlot is zal het werk nog niet afzijn. We waren deze dagen in de gelegenheid een kijkje te nemen aan boord te nemen. In de machinekamer zijn buizen afgeknapt als riet, zware ijzeren platen van decimeters dikte zijn krom gebogen. IJzeren platen zijn ontzet. het schip maakt veel water. En nog voortdurend ,,werkt '' het schip. Het zal moeten dokken en grondig nagezien moeten worden als het vlot komt. Het is voor de bemanning aan boord nog wel uit te houden, al zou de stuurman liever op weg zijn naar
Buenos Aires, dan als de beste stuurman aan de wal fungeren. In de salon brandt gezellig
de haard en legt men daar s, avonds een kaartje.De radio verzorgd de muziek of andere verstrooiing. En als dat ook verveelt gaat men passagieren en profiteert van een uitnodiging voor bioscoop. Sinterklaas werd gezellig gevierd. Waarbij de Egmondse bevolking zorgde voor taai taai en speculaas.En zo leeft de bemanning aan boord als in Abrahams schoot. Van de stranding van ,,Jos Maria''heeft men in het geheel niets gemerkt.,s morgens ontdekte men pas. toen men te horen kreeg.Rustige wacht men op de dag waarop de Kerkplein zee kan kiezen,. Of die dag zal aanbreken?
 
Vinder :
Eigenaar :
Collectienaam : Stranding Kerkplein
Rubriek : Strandingen
Naam krant : De Telegraaf
Jaargang nr. : 1935
 
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 01 februari 2020