Stichting Werkgroep Oud-Castricum

Strandvondsten


Andere informatiebronnen


Historische strandberichten van Bakkum en Castricum
 → 
 →  [Database nr. 00282]
 

         

 
   
 

Database nr. : 00282
 
Titel : Het lichten van een Duitse kannonneerboot bij Castricum.
Datering : 27 mei 1938
Beschrijving : Even voorbij Paal 45 en meer naar de kant van Wijk aan Zee ligt sedert 28 April 1910- dus nu reeds ruim 28 jaren.De Duitse kanonneerboot Salamander als een romp oudroest in het zand. Sedert een paar maanden is een bewoner van Castricum met den Zaankanter Van der Toorn druk in de weer om te bedroeven het wrak te lichten en zoals het er nu voorstaat laat het zich wel aanzien, dat er enige kans bestaat om den romp naar boven te brengen. Het schip van tuigage ontdaan, ligt bij laag water met het dek bloot uit zee.
Voorop staan nu de IJzeren , waterdichte pompinstallatie en zandzuigerij, die naar men hoopt binnen enige dagen, dus in den loop dezer week, proef zou kunnen draaien. De buisleidingen zijn aangesloten en de zandzuig instalatie kan nu werken.Mocht het gelukken
het casco geheel of gedeeltelijk van zand en water te zuiveren, dan zal dit door de opwaartse druk moeten loskomen en gaan drijven. Men hoopt nu maar, dat het wrak onder en aan de zijkanten geen lekken heeft, waardoor zeewater bij leegpompen weer dadelijk zal vullen.
 
Vinder :
Eigenaar :
Collectienaam : Salamander
Rubriek :
Naam krant : Leeuwarder Courant
Jaargang nr. : 27-5- 1938
 
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 15 januari 2020