Database nr. : 00291
 
Titel : Lichten van Duitsche kanonneerboot bij Castricum
Datering : 27 Mei 1938
Beschrijving : Zoals reeds vroeger ligt even voorbij paal 45 meer naar de kant van Wijk aan Zee sedert 28 jaren de Duitse Kanonneerboot SALAMANDER Als een romp oud-roest in het zand. Sedert een paar maanden is een bewoner van Castricum met de Zaankanter Van der Toorn druk in de weer om te beproeven het wrak te lichten en zoals het er nu voorstaat laat het zich wel aanzien, dat er enige kans bestaat om den romp naar boven te brengen. Bij ons bezoek hebben wij den huidige stand van zaken eens nauwkeurig opgenomen. Het schip van tuigage,
schoorstenen, windsen, en verdere opstal ontdaan, ligt bij laag water met het dek bloot uit zee. Voorop staat nu een ijzeren, waterdichte pompinstallatie en zandzuigerij, die naar men hoopt binnen enige dagen dus in de loop van de dezer week proef zou kunnen draaien. De buisleidingen zijn aangesloten en de zandzuiginstallatie kan nu werken.
Mocht het gelukken het casco geheel of gedeeltelijk van zand en water te zuiveren, dan zal dit door den opwaartsen druk moeten loskomen en gaan drijven. Men hoopt nu maar, dat het wrak onder en aan de zijkanten geen lekken heeft, waardoor zeewater bij leegpompen weer dadelijk de ruimten zal vullen.
 
Vinder :
Eigenaar :
Collectienaam : Berging Salamander
Rubriek : Salamander
Naam krant : Leeuwarder Courant
Jaargang nr. : 27 Mei 1938
 
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 13 januari 2020