Database nr. : 00419
 
Titel : Riskant Karwei van Zaansen Metaalhandelaar
Datering : 1938
Beschrijving : De Zaandamse metaalhandelaar Joachim Bakker heeft in samenwerking met den Aannemer J.W.Bos
te Bakkum het recht verkregen tot sloping over te gaan van het in 1914 met storm-weer op de kust geslagen Duitse slagschip de ,,salamander", op een afstand van circa 700m van de Zeeweg in de richting Wijk aan Zee.
Bij eb steekt een gedeelte van de ,,Salamander" boven water uit. Het schip 65 meter lang, 15 meter breed en heeft een hoogte van ongeveer 12 meter. het bevat circa 7000 ton materiaal voor de sloper, waaronder 3000 ton pantserplaten, nikkelstaal bestaat en een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen.
Het zal geen gemakkelijke taak zijn het wrak, dat muurvast in het zand zit, te lichten en vervolgens op het strand zetten, waar het dan eventueel gesloopt kan worden. Bij hoog getij en een gunstige ligging van het schip zo deelde ons de heer Bakker mede, hoopt men er in te slagen de ,,Salamander" op het strand te krijgen.
Het wrak vindt zich op een afstand van ongeveer 80 meter van de duinen af. Men neemt aan dar er een hoeveelheid van zeker 2000 kubieke meter zand in is gelopen. Alle zand en water zal worden uitgepompt moeten worden. Voor dit doel is men op het ogenblik bezig- er wordt met tien man personeel gewerkt - met het aanbrengen van een vier cylinder - Dieselmotor van 80 pk. De zandpomp krijgt een capaciteit van 150 kubieke meter per uur.
Of men in de voorgenomen taak zal slagen, moet natuurlijk worden afgewacht. De heer Bakker is er van overtuigd, dat het een riskante onderneming is, doch hij is vol goede moed. Wanneer de ,,Salamander'' over een jaar op het strand staat, is men niet ontevreden.
 
Vinder :
Eigenaar :
Collectienaam : Lichten Salamander
Rubriek : Salamander
Naam krant : De Maasbode
Jaargang nr. : 20 April 1938
 
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 28 april 2020