Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Vorige object       Volgende object

 
   
 

Database nr. : 00844
 
Titel : Riskant karwei van Zaansen metaalhandelaar
Datering : 23 April 1938
Beschrijving : Joachim Bakker heeft in samenwerking met de aannemer J. W. Bos te Bakkum het recht verkregen tot sloping over te gaan van het in 1914 met stormweer op de kust geslagen Duitse slagschip ,,Salamander''
Reeds is men bezig met het voorbereidende werkzaamheden om tot lichten van het wrak over te gaan. Het schip zit aan de kust te Bakkum op een afstand van circa 700 meter van de Zeeweg in de richting Wijk aan Zee.
Bij eb steekt een gedeelte van de ,,Salamander'' boven water uit. Het schip is 65 meter lang, 15 meter breed en heeft een hoogte van ongeveer 12 meter. Het bevat circa 7000 ton materiaal voor den sloper, waaronder 3000 ton pantserplaten, die uit nikkelstaal bestaan en nu een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen.
Het zal geen gemakkelijke taak zijn het wrak, dat muurvast in het zand zit, te lichten en vervolgens op het strand te zetten, waar het eventueel gesloopt kan worden. Bij hoog tij en een gunstige ligging va het schip zo doelde de heer Bakker mede, hoopt men er in te slagen de ,,Salamander'' op het strand te krijgen.
Het wrak bevind zich opeen afstand van ongeveer 80 meter van de voet der duinen af. Men neemt aan dat er een hoeveelheid van zeker 2000 vierkante kubieke meter in is gelopen. alle zand en water zullen er worden uitgepompt moeten worden. Voor dat doel is men op het ogenblik bezig- er wordt met tien man personeel gewerkt- met het aanbrengen van een vier cylinder-Dieselmotor van 80 pk. De zandpomp krijgt een capiciteit van 150 kubieke meter per uur. Of men in de voorgenomen taak zal slagen, moet natuurlijk worden afgewacht. De heer Bakker is er van overtuigd, dat het een riskante onderneming is, doch hij is vol goede moed. Wanneer de ,,Salamander'' over een jaar op het strand staat, is men niet ontevreden.
 
Vinder :
Eigenaar :
Collectienaam : Berging Salamander
Rubriek : Salamander
Naam krant : De Telegraaf
Jaargang nr. : 23 April 1938
 
 

 

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 26 februari 2020