Zoekresultaat:    Afgraven Duinen   (in veld: Rubriek)     

Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Aantal gevonden publicaties : 1   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00308  
Gedeelte IJdijk - Amsterdam
Afgraven Duinen           (11.Januari 1865)   
De onteigeningsbescheiden voor dit gedeelte worden opgemaakt en voor de eerste maal in de verschillende gemeenten ter visie gelegd. De wet tot verklaring van het algemeen nut van het werk is in Juni door de beide kamers van de Staten- Generaal aangenomen. Nog in dit jaar kan het maken van dien weg worden aanbesteed, wanneer de zaak der onteigening het slechts zal toelaten.
Met de eigenaresse der duinen is sectie D der gemeente Castricum is ene overeenkomst aangegaan, waarbij aan den Staat het recht wordt toegekend om, ten behoeve van den aanleg van den spoorweg van Alkmaar naar Amsterdam, gedurende 15 jaren kosteloos het zand uit de duinen te graven.
GEDEELTE IJDIJK-AMSTERDAM.
Gewichtig en moeilijk waren de openingen van verschillende richtingen om en nabij Amsterdam, waarbij op de aansluiting niet alleen met de Rhijnspoorweg, maar ook de Hollandse spoorweg moest worden gelet. Twee richtingen werden daartoe in hoofdtrekken
uitgebakend, uitgebakend opgenomen en begroot. Voor beide richtingen werd dezelfde overgang van het IJ aangenomen.
Bij de ene werd aangenomen een centraal station in het IJ voor Amsterdam, met doorlopene lijn buiten langs de Oosterdoksluis en over en langs de Oosterdokdijk door de stads-rietlanden en de OverAmstelpolder, om die richting aan de Rhijnspoorweg aan te sluiten.
De andere richtingen werd ontworpen met een personenenstation aan de Leidsepoort, met doorlopende lijn oostwaarts en overgang van de Amstel bezuiden de Omval, om ongeveer ter hoogte van mijlpaal no. 3 bij de Rhijnspoorweg aan te sluiten. Het goederenstation is daarbij aan de Amstel bezuiden de Berebijt aangenomen, met overgang van de Amstel tot
tot rechtstreekse gemeenschap met het Entrepotdok.

 

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 15 april 2019