Zoekresultaat:    Compleet skelet   (in veld: Rubriek)     

De beeldbank van het Strandvondstenmuseum bestaat uit ruim 1.000 advertenties en foto's van (nieuws)berichten over gebeurtenissen die plaatsvonden aan onze Castricumse kust. De berichten gaan terug tot het jaar 1700 en zijn voor het merendeel verkregen door onderzoek van Wim Degeling. U kunt zoeken in de strandvondstenbank op (delen) van woorden in de titel of de beschrijving, of (als u dat weet) op het recordnummer. U kunt ook materiaal selecteren door te klikken op een van de rubrieken onderaan deze pagina.

Hebt u een bijdrage voor onze informatiebank? Stuur een mailtje naar beeldbank@oud-castricum.nl.

Aantal gevonden publicaties : 1   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00384  
Skelet uit de Romeinse tijd
Compleet skelet           (26 Oktober 1995)   
Oudheid kundig Bodemonderzoek (ROB) hebben deze week in het Nederlandse Castricum het complete skelet van een jonge vrouw uit de Romeinse tijd gevonden en gelicht. Volgens de ROB is het een bijzondere vondst omdat doorgaans slechts losse beenderen worden aangetroffen.
Het goed bewaarde skelet is van een 20 tot 30 jaar oude vrouw. Zij was op haar buik in een ondiepe kuil begraven. Rond haar nek droeg de vrouw een kralen-ketting van glas, gevuld met kleine bolletjes goud. De vrouw was volgens de onderzoekers gehandicapt aan de linkerarm.
De vindplaats ligt op een circa 2100 jaar oude stroomwal. Woonplaatsen op dergelijke stroomwallen zijn tot dusverre weinig onderzocht. De archeologen hebben daarom hoge verwachtingen van de bijdragen die deze afgraving kan leveren aan de kennis van de Romeinse bewoning in de eerste en tweede eeuw na Christus. Er zijn inmiddels kuilen, paalgaten, waterputten , aardewerk, botten, hout, glas, metaal en steen aangetroffen.
Amateur- archeologen en de ROB doen sinds enkele jaren belangwekkende vondsten in Noord-Holland. Zo legde de dienst in juni 1992 de oudste restanten bloot van menselijke bewoning in noordwest- Nederland. De opgraving omvatte enkele 4500 jaar oude nederzettingen van stammen jagers, vissersen veehouders uit de zogeheten enkelgrafcultuur. Hoewel ook bij de afgraving botten werden aangetroffen is een compleet archeologisch skelet in deze streken een zeldzaamheid.

 

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 6 februari 2019