Zoekresultaat:    Scheepsramp   (in veld: Rubriek)     

De beeldbank van het Strandvondstenmuseum bestaat uit ruim 1.000 advertenties en foto's van (nieuws)berichten over gebeurtenissen die plaatsvonden aan onze Castricumse kust. De berichten gaan terug tot het jaar 1700 en zijn voor het merendeel verkregen door onderzoek van Wim Degeling. U kunt zoeken in de strandvondstenbank op (delen) van woorden in de titel of de beschrijving, of (als u dat weet) op het recordnummer. U kunt ook materiaal selecteren door te klikken op een van de rubrieken onderaan deze pagina.

Hebt u een bijdrage voor onze informatiebank? Stuur een mailtje naar beeldbank@oud-castricum.nl.

Aantal gevonden publicaties : 2   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00181  
De storm geluwd
Scheepsramp           (7 November 1936)   
Ter hoogte van Castricum hebben zij een schip zien ronddrijven stuurloos zonder tuigage, zonder stuurhut en waarschijnlijk ..... zonder bemanning. En zo is de mare, dat er nog een onbekende schipbreuk op de Noordzee heeft plaatsgevonden, in IJmuiden gekomen.
Het was tegen het vallen van de avond. Onmiddellijk maakte de ,,Nestor" zich klaar om te gaan zoeken. Zij is enkele uren buitengaats gebleven, doch heeft niets kunnen ontdekken.
Wel heeft de kapitein van een andere logger gerapporteerd, dat hij op enkele mijlen uit de kust ,ter hoogte van Castricum een met de kiel naar boven drijvend wrak heeft gezien, maar de ,,Nestor" heeft niets kunnen ontdekken

 

2. Database nr.: 00839  
UITSPRAAK van de Raad voor de scheepvaart
Scheepsramp           (26 November 1918)   
Het uitblijven van het zeilvissersvaartuig Lisa IJM.207 deed het vermoeden rijzen dat dit vaartuig door ene scheepsramp zou zijn getroffen.
Uit een en ander is den Raad navolgende gebleken; De stalen logger zeillogger Lisa IJm 207 werd in het jaar 1896 gebouwd en was eigendom van de Visserij Maatschappij ,,Castricum II ". Directeur Jb.Schuyt te Castricum.
Den 11 den Juni 1918 was het schip het laatst, droogstaande, door de ambtenaren der scheepvaartinspectie grondig onderzocht en na vrij belangrijke reparaties aan de huid en aan dek, in orde bevonden, terwijl 5 Augustus d.a.v. ene inspectie van den inventaris en de reddingsmiddelen plaats had. Zeewaardig uitgerust vertrok de Lisa IJM.207. 12 Augustus 1918 van IJmuiden ter trawlvisserij op de Noordzee in de zogenaamde vrije geul. Het schip stond onder bevel van schipper Jacob Stam en was bemand met 6 koppen; 8 reddinggordels waren aan boord.
Na vertrek is niets meer omtrent het schip of de bemanning vernomen, terwijl ook het onderzoek in het buitenland tot resultaat heeft geleid.

 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 26 februari 2020