Zoekresultaat:    Zedelijkheid   (in veld: Rubriek)     

Klik hier voor een uitleg over het gebruik van de informatiebank strandvondsten

Aantal gevonden publicaties : 2   (uit: 879)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Database nr.: 00548  
Hij den Burgemeester gaf het laatste den doorslag
Zedelijkheid           (13 Juli 1926)   
In de raad werd een vinnig debat over badplaats en zedelijkheid gevoerd. Bij de burgemeester gaf het laatste de doorslag. In felle kleuren maalde hij de gevolgen voor onze goede gemeenten, als zij het voorbeeld van Scheveningen, Zandvoort, Domburg en Noordwijk zou volgen en blote benen op het strand toelaten: zelfs waagde hij er zich aan de vroede vaderen de mogelijkheid van,,dames met ontblote broeken'' in zee voor te houden.
Voor de kampeerders was Castricum al geen Dorado. Zich half gekleed uit hun tent als uitgangspunt verboden.
En zo zou Castricum een badplaats een worden. De burgemeester zelfs begreep, dat deze
voorschriften onhoudbaar waren. Zo kon Castricum misschien een geliefkoosd strandoord voor zendelingen, nonnentjes en katecheseermeesters worden- maar wat valt daaraan te verdienen?
En dus beloofde de burgemeester dat hij als concessie aan de geest des tijds in het
vervolg de blote benen oogluikend zou toelaten. echter niet verder dan de knie, en het baden uit tenten echter op minstens 400 meter van de zeeweg. En dit alles alleen op werkdagen; De Zondag wordt te Castricum gevierd met schoenen en kousen aan, als vanouds . De wereldlingen kunnen komen:
Castricum is een badplaats geworden.

 

2. Database nr.: 00549  
Castricum Badplaats
Zedelijkheid           (13 Juli 1926)   
Castricum is een badplaats geworden,wat voor ons gemeentebestuur eigenaardige moeilijkheden heeft mee gebracht. Want dit bestuur is, goed katholiek en heeft dus de politieverordening als een waakhond voor de zedelijkheid gelegd. \Of liever voor dat, wat de officiele roomsen onder zedelijkheid verstaan. Natuurlijk bleef de kermis met al haar uitspattingen en ontuchtige gevolgen gehandhaafd.
Maar het,,lopen met ontblote benen'' was strikt verboden. Kan een badplaats gedijen,
als het strand alleen zorgvuldig bedekte benen mag zien? Immers neen. Zo bleek, wat als een slagboom tegen de onzedelijkheid was gesteld, tevens een struikelblok voor de op zoete winstjes van badgasten hopende middenstanders, winkeliers en pensionhouders.

 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 24 februari 2020